Nyári élmények a hegyen

Via ferrata

A via ferrata utak hatalmas dróthálóként szövik át a környék hegyeit.
Vérbeli kaland a tapasztalt mászók és a kalandvágyó túrázók számára, akik közelről akarják megismerni a hegyet, de nem a klasszikus mászó stílusban. Mivel az utak nehézsége a könnyűtől az extrém nehézig terjed, mindenki megtalálhatja a számára ideális terepet, habár a helyenként kitett utakon mindenkinek egyformán szüksége lesz a bátorságára. Természetesen a via ferrata felszerelés mindenki számára kötelező: sisak, beülő, fékezőkantár és karabiner.


Ried közelében található a Fallender Bach vízesés vonalát követő Anton Renk via ferrata út, amely D/E nehézségi besorolásával igazi kihívást jelent a mászók számára. A 260 méternyi szintemelkedés során 2 áthajlást is le kell küzdeni, ám a hatalmas vízesés látványa minden percnyi küzdelemért kárpótolja a mászókat. A környék további útjai: Goldweg Nauders (amely egy 2912 m magas csúcson végződik), „Holderli Seppl” via ferrata - Kaunertal, Edelweissstieg Nauders.

 

Túrázás


A Tiroler Oberland lélegzetelállító hegycsúcsai között számtalan különböző nehézségű túraútvonal kígyózik.
Annak érdekében, hogy a helyenként veszélyes terepen is mindenki biztonsággal és könnyedén kiválaszthassa a tudásának és elképzeléseinek legjobban megfelelő ösvényt, háromféle nehézségi szintre kaptak besorolást az utak.

  • KÉK: egyszerű, biztonságos, nagy élmény az egész családnak.
  • PIROS: közepes nehézségű jelölt utak, jó erőnlétben lévő túrázóknak.
  • FEKETE: csak megfelelő felszerelésű, gyakorlott túrázóknak.

Az útikalauzok szerint a régió legszebb úticéljai közé tartozik a Radurschlklamm (Radurschl-szurdok), amelynek mélyén hidakon, függőhidakon és vízesések mentén vezet a gyermekek számára is járható turistaút. A Fallender Bach (Zuhanó-patak) egy egészen elképesztő úticélt kínál, amelynek a végén egy 170 méter magas zuhatagot csodálhatunk meg. A túrák kényelmét az utak mentén váratlanul felbukkanó hütték biztosítják, itt mindig jó alkalom – és ürügy – kínálkozik egy frissítő ital elfogyasztására.

 

Sífelvonók nyáron

A nyáron is üzemelő liftekkel könnyedén és gyorsan juthat fel akár az egész család a hegycsúcsokon lévő kilátópontokhoz és számos túra kiindulópontjához.

A környéken Ried (Fendels), Serfaus, Fiss-Ladis, Nauders, Venet, Samnaun liftjei is üzemelnek nyáron, a közeli Kaunertalban pedig a Gletscherstrassen egy 26 km-es autóút végén – 1287 méterről indulva – majdnem az örök hó birodalmáig juthatunk fel 2750 méteres tengerszint feletti magasságba. A Kaunertal gleccser alsó részén egészen egyedülállóan izgalmas élményt nyújt, hogy egy biztonságosan kiépített „ösvényen” besétálhatunk egy gleccserhasadékba, és testközelből figyelhetjük meg, amint a jég évezredes munkájával marja bele útját a hegy oldalába.

 

 

Sziklamászás

 

A Tiroler Oberland és Ried a sziklamászók számára is számos lehetőséget kínál. Hatalmas sziklafalak és jól kiépített mászóparkok várják, hogy a szorgalmasan keresgélő kezek megtalálják rajtuk a legjobb fogásokat, repedéseket, zsebeket, reibung lépéseket és bármi egyebet, amibe a mászók szárnyaló fantáziája csak bele tud kapaszkodni.

 

 

 

A www.climbers-paradise.com, (a legátfogóbb on-line mászóplatform) 3 családbarát mászó parkot, 128 sport utat és 18 több kötélhosszas utat tart nyilván Ried közelében. A Rappenwand mászó park Serfaus mellett, mindössze 30 méterre az autóúttól egészen egyszerűen megközelíthető, Prutznál pedig a Sauerbrunn mászó park kínál egyszerű terepet a kezdők számára. A nagyobb kihívásokat keresők a szomszédos Kaunertalban találhatnak nagyobb mászó parkokat (pl.: Fernergries), illetve a több kötélhosszas utakon tehetik próbára tudásukat.

 

Gasthof Rieder Stub`n, Ried im Oberinntal 3., Österreich, Tel: +43 664 8851 5640, E-mail: gasthof@gasthof-riederstubn.com